ALTERNATIVE GREECE: SAMOTHRAKI

English


Ostrvo koje se uzdiže do 1611m nadmorske visine, odakle je, prema predanju, Posejdon posmatrao finiš Trojanskog rata, spektakularna i na svu sreću nekomercijalna destinacija koja već destinama godina privlači istinske ljubitelje prirode, planinare i prave alternativce, iskrene hipike i ljude iskrenog duha…

Mesto rajskih vodopada i biljke koja neodoljivo podseća na marihuanu, čiji miris savršeno upotpunjava hladan povetarac koji stiže sa severoistočnog dela Egejskog mora, mesto gde ljudi staju čim podigneš prst i pritom se voziš nazad u kamionetima, u troje na motorima, deliš prednje suvozačevo sedište dok se ogromni pas leškari pozadi…

Sve to i još tonu stvari je Samotraki – bez sumnje jedna od najzanimljivijih destinacija koju sam posetio dosad, ostrvo čija energija i dalje trese moju izmenjenu realnost u trenutku kuckanja ovih smislenih kombinacija slova i znakova…


BITNO – ovim reportom nemam nameru približiti Samotraki širokom krugu ljudi, posebno ne selfie generacijama, sređenim hipsterima, wannabe instagram hipicima i onima koji ne poštuju prirodu na način na koji se ona mora poštovati. VAS BIH MOLIO DA ISTOG TRENUTKA NAPUSTITE OVAJ SAJT. NEĆETE NAĆI OVDE NIŠTA ZANIMLJIVO.


DOBAR NIZ OKOLNOSTI

Poseta Samtrakiju je, bez ikakve sumnje, dobar niz okolnosti. Da pojasnim…

Prijateljica i ja smo za ovo leto imali dva cilja. Posetiti Portugal ili Španiju te vreme provesti u nekomercijalnim destinacijama pomenutih zemalja mesec dana, okruženi prirodom, alternativcima i istomišljenicima kojih u zemljama bivše države ima sve manje, posebno ako se čovek makne dalje od glavnih gradova republika i drugih regionalnih centara.

Nismo tamo završili. Nismo se na vreme organizovali i cena aviokarata  je dosegla cifre od gotovo 200 eura u pravcu – što nikako nije ono što smo tražili, pogotovo imajući u vidu da sva putovanja koja sam odradio u poslednjih nekoliko godina su low budget tipa, a pomenuta cena je čisto rasipanje novca koji se može utrošiti na mnogo pametnije stvari. Hranu, na primer.

“Idemo u Grčku… pa ćemo videti šta dalje. Do Soluna, pa ćemo tamo valjda dobiti neke informacije..” – bio je plan, i, ispostaviće se, fenomenalan plan, koji će nas odvesti na Samotraki, gde ćemo ostati gotovo tri nedelje, a potom napustiti ostrvo gotovo sigurno znajući da ćemo se ponovo vratiti.

SKOPLJE

Naime, put je krenuo od Subotice, stopom do BG-a, a potom vozom do Skoplja. Našli smo Couch kod Lidije (ono, o Lidiji jednom prilikom može da se ubaci poseban članak. Veoma inspirativna devojka) koja je u prvih tridesetak minuta našeg razgovora, shvativši šta zapravo tražimo spomenula Samotraki – informaciju koju sam ja, umoran od putovanja, tog trenutka potpuno prečuo.

Istovremeno sa boravkom u Skoplju slali smo zahteve za Couch u Solunu i to se nije završilo uspešno, ali će jedna informacija, koja će se poklopiti sa predlogom našeg skopskog hosta zapravo odrediti koordinate naše krajnje destinacije.

Javiće se Michalis.

Sledi ključan deo naše konverzacije na Couchsurfingu…

” May I ask you, what would you recommend – when it comes to free and wild camping – and it’s kind of hippie and alternative, no matter if it’s in the mainland Greece or somewhere on the islands?”

Michalis odgovara…

“First of all, definitely: Samothraki!

Then, Gavdos.

Or many many places in South Crete (that of south Rethymno or south Chania).

Then, Ikaria. Anafi. Donousa. Kato Koufonisi. Kythira.

Or the Aegean part of Pelion mountain.

All these are “5 stars”. There are much more. If you want more details, just ask me.”

U prostoriju ulazi Cec, ja oduševljeno skačem sa laptopom u rukama pokazujući poziciju Samotraki ostrva, koja nam zapravo jako odgovara, jer se grad odakle isplovljava trajekt ka ostrvu nalazi nekih 350km istočno od Soluna.

U pozadini svira From Creation od Thievery Corporation-a, oseća se užasno prijatan povetarac koji se ušunjava kroz poluotvorena vrata balkona Lidijinog stana, poziva me na balkon, bacam pogled na Šar planinu i ispijam jutarnju kafu zadovoljan. Nešto ti govori da će se stvari odigrati baš onako kako si u startu poželeo.


Nastavak teksta